בניין ToAh

בניין תוצרת הארץ בתל אביב, או כפי שהוא מכונה בניין ToHa, הוא  אחד מהפרויקטים המובילים שיזמה חברת גב ים. המבנה הוא דוגמה לשילוב מוצלח של יזמות עסקית, תכנון אדריכלי חדשני, וחשיבה אקולוגית, הלוקחת בחשבון את צורכיהם של עוברי האורח והעובדים שיאכלסו את המשרדים בבניין. פרויקט מגדל תוצרת הארץ, היושב במפגש הרחובות יגאל אלון, דרך השלום ותוצרת הארץ בתל אביב הוא מבנה מרשים ובולט בקו הרקיע של גוש דן, ומציב רף חדש לבניינים ופרויקטים עתידיים. למגדל הנוכחי המתנשא לגובה של 27 קומות, עתיד להצטרף מגדל נוסף בן מעל לשישים קומות

פרויקט חדשני

מתחם תוצרת הארץ קרם עור וגידים באמצעות חברת גב ים, את מגדל תוצרת הארץ תכננו שני משרדי אדריכלות ידועים, משרד האדריכלות של רון ארד, הפועל בישראל ובבריטניה, ומשרד האדריכלות של אבנר ישר, הפועל בישראל . בתכנון בניין ToHa הושם דגש על יצירת מרחבים ידידותיים ומזמינים לעובדים ולעוברי אורח , כולל נטיעת עצים, בניית בריכות דגים, והתאמת חומרי הגלם וחזיתות הבניין לתנאי האקלים. התוצאה היא בניין מרשים ויוצא דופן, שנעים לשהות בו ולהתהלך בסביבתו.

חזות מרשימה ויוצאת דופן

בניין תוצרת הארץ בנוי כשלושה מגדלים המתרחבים ככל שהם מתרוממים ויוצרים מגדל אחד, אשר חוזר ומתכווץ מעט לקראת סופו. במבט על נראה הבניין כצורת האות ריש. אחת מרגלי המגדל מצופה בלוחות פליז המעניקים לו גוון זהב נוצץ, לדברי האדריכלים גוון זה יתעמעם עם החשיפה לאוויר ויהפוך לבולט פחות, מבלי לאבד את הרושם הייחודי ויוצא הדופן שלו. הרווח הגדול בין רגלי המגדל מאפשר להולכי הרגל להמשיך לראות את הנוף האורבאני, ומאפשר לייצר בקרקע עליה נבנה המגדל תנועה וחיים. תכנון הבניין כשלושה מגדלים נפרדים המתרחבים כשהם עולים ומשתלבים לבניין אחד, מאפשרת מינימום פגיעה בנוף ומאפשרת להשתמש בשטח הקרע הנותר לצורכי גינון ציבורי.

התאמה לתנאי האקלים

בשונה ממגדלים ומבנים מפוארים אחרים העטופים בחזיתות זכוכית אחידות, מגדל ToHa מתוכנן כך שהתאורה הטבעית ומידת החשיפה לאור השמש יהיו מבוקרות וישתנו בהתאם לשעות היום ולעונות השנה. חזיתות המגדלים בנויות מלוחות זכוכית כפולים, אשר ביניהם וילונות שנפתחים ונסגרים על פי הצורך, לפי תנועת השמש. כך מתאפשר שימוש באור היום מצד אחד, ונמנעות תופעות של סנוור או לחלופין אפלוליות מצד שני

מתחם מזמין לציבור הרחב

בניינים גדולים ומגדלים מחויבים לשמור על שטחים פרטיים פתוחים שיהיו נגישים לציבור. במקרים רבים שטחים פתוחים אלו מתוכננים בדרך שלמעשה מרחיקה את הציבור מן המתחם. בבניין ToHa עשו המתכננים מאמצים ניכרים לייצר מרחבים פתוחים מזמינים ונעימים לציבור. בין השאר מתוכננת במקום חורשה המתפרשת על שטח של כ 11 דונם, ובה מאות עצים, בריכות אקולוגיות וספסלים. לצורך זה, העדיפו היזמים, חברת גב ים ושותפיה, לוותר על בניית קניון בקומת הקרקע, ובמקום זאת להסתפק בהקמת מסעדה ובית קפה בקומת הקרקע, ולייצר מרחב מזמין ונעים הן לעובדים שיוכלו לבלות את זמן ההפסקה שלהם בסביבה מוצלת ונעימה, והן לעוברי אורח שיוכלו לנפוש במקום.

בנייה ירוקה

בתכנון בניין תוצרת הארץ עמדו היזמים, חברת גב ים ושותפיה, על כך שתוקדש תשומת לב יתירה לערכים אקולוגיים. גישה אקולוגית מתקדמת זו מתבטאת בכמה מישורים:

  •  טביעת הרגל של הבניין –  שטח הקרקע שתופס הבניין הוא קטן יחסית לגודלו, כדי לסבר את האוזן נציין שהבניין תופס דונם וחצי של קרקע, ומכיל 55,000 מטרים רבועים.
  •  עידוד שימוש בתחבורה ירוקה – בחניון התת קרקעי בן 4 הקומות נבנו מקומות חנייה ל 950 רכבים, למרות שהיה אישור לבניית חניון עבור 1300 רכבים. לעומת זאת, ימוקמו במתחם מאות חניות מאובטחות לאופניים, בכדי לעודד את העובדים להשתמש בתחבורה ירוקה.
  • בנייה מתקדמת-  על פי דרישת היזמים נבנה הבניין בתקן בנייה ירוקה Leed Platinum, וכולל מערכות הצללה, אוורור לילה, ומערכות אנרגיה מתקדמות אשר מתבטאות בחיסכון של כשלושים אחוז בהוצאות על מיזוג ותאורה. כמו כן נעשה שימוש  במערכות מים מתקדמות המביאות לחיסכון במים של כ 50%, ובחומרי בנייה ירוקים.

רף גבוה למגדלים עתידיים

פרויקט בניין תוצרת הארץ אותו מקדמת חברת גב ים כולל שני מגדלים הממוקמים בלב המטרופולין של גוש דן, במפגש הרחובות יגאל אלון, דרך השלום ותוצרת הארץ. חלקו הראשון של הפרויקט כבר מציב רף גבוה לפרויקטים עתידיים, שיצטרכו להוכיח אחריות סביבתית וחשיבה אקולוגית ופרקטית, בכדי לעמוד בסטנדרטים הגבוהים שבניין ToHa מציב. הבניין ממוקם בסמוך לתחנת הרכבת, ובנוסף, מתוכנן לעבור במקום בעתיד הקרוב קו "מהיר לעיר", ובטווח הרחוק יותר מתוכננים לעבור בו שני קווי מטרו. אם אכן הפרויקטים הנוספים המתוכננים להיבנות בסביבה יעמדו בסטנדרטים שהציבו חברת גב ים ושותפיה, אנו צפויים לשינוי מרענן בנוף ובחוויה האורבאנית של תושבי גוש דן.